Učebnicové příznaky vyhoření

Zase máte špatný den a cítíte se pod psa? Aby se to nezvrtlo v syndrom vyhoření, který moderní populaci doslova válcuje. Osvěžte si raději, jak se projevuje. Čistě pro jistotu!

Stres v práci, to je dnes běžná věc. Ostatně, kdo ho tam nemá? Není třeba nijak zastírat, že náročné dny zažíváme všichni, což se na nás psychicky dost podepisuje.

Zase je všechno špatně!

Statistiky hlásí, že nervozita zaměstnanců v posledním desetiletí raketově roste a loňský rok byl ve znamení její rekordní úrovně (1). Kvůli tomu pak celá čtvrtina lidí hlásí známky syndromu vyhoření (2), který jim znesnadňuje každodenní život. Nejste si jistí, zda v tom náhodou nejedete taky? Koneckonců, chmurná nálada spolu s únavou může být zapříčiněná kdečím, proto je zmíněná svízel vlastně hůře rozpoznatelná.

Budík jako zdroj tísně

„Stručně řečeno, syndrom vyhoření označuje stav chronického fyzického a emocionálního vyčerpání, který se objevuje ve vztahu k vašemu pracovišti,“ popisuje americká licencovaná psycholožka Sarah Sarkis (3). Prvním signálem tedy bývá obrovská nechuť k výkonu zaměstnání už při zazvonění budíku. Podle této specialistky se často objevují i potíže s usínáním a poruchy spánku, co kompletní vyčerpanost a neustálou podrážděnost jen prohlubují. Jsou tu však i další věci vyžadující vaši zvýšenou pozornost.

Zase mě to bolí!

„Není žádnou výjimkou, že postižení registrují bolesti hlavy, svalové napětí či jiné fyzické nepohodlí. Zářným příkladem bývají i migrény,“ doplňuje jmenovaná expertka přes duševní pohodu. Zároveň upozorňuje na to, že raná stadia zahrnují nevolnost, zácpu, průjem a nechuť k jídlu. Pokud vám tohle všechno zní povědomě, s velkou pravděpodobností syndrom vyhoření dostihl i vás. Typickou známkou je rovněž jakýsi pocit odloučení od vašich kolegů a trvalý negativní postoj k nim. Jinými slovy – máte jen při pomyšlení na pracovní kolektiv nervy nadranc, proto vám nejvíce vyhovuje izolace.

Zdroje: (1) www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace.aspx, (2) www.mckinsey.com/mhi/our-insights/addressing-employee-burnout-are-you-solving-the-right-problem, (3) www.womenshealthmag.com/health/a45986986/burnout-symptoms/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat